Tájékoztató az augusztus 20-i sétahajó utasainknak

Az utóbbi egy hétben a sajtó rossz híreket közölt az augusztus 20-i időjárással kapcsolatban. A sajtómegjelenéseket meglehetősen eltúlzottnak tartjuk, ami nem jelenti azt, hogy ne vennénk komolyan az időjárási tényezőket, azonban jobban bízunk a szakemberek előrejelzéseiben. Ezért az augusztus 20-i esti tűzijáték nézős sétahajó járatunk utasainknak állítottuk össze az alábbi tájékoztatót.

Az ilyenkor már egy ideje szokásos nyári változó időjárási időszak van, az utóbbi hetekben több nagyobb vihar is átvonult felettünk. Ezek a zivatarok, viharok, bár nagyon intenzívek jellemzően kevés ideig tartanak. Az augusztus 20-i esti időjárás előrejelezési modell alapján jelenleg (augusztus 20 01.00 óra) a meteorológiai szolgálat nem látja akadályát a tűzijáték megtartásának. A MET tájékoztatóját ide kattintva olvashatják.

Az előrejelzés szerint az ilyenkor szokottnál hidegebb lesz, valamint nem kizárt, hogy a horgonyhelyünk felett akár erősebb ámbár rövid ideig tartó eső is legyen az este folyamán. Bár a jelenlegi modell szerint ezt pont megússzuk, az előfordulhat, hogy a kora délutáni, vagy akár az indulási időpontunk környéken is esni fog az eső. Az eső azonban nem akadály, hiszen az alsó klimatizált fedélzetre nem esik be az eső, míg a nyitott fedélzet felett is van ponyva.

A hajoznijo.hu így szeretettel várja az utasait, még akkor is ha esni fog az eső. A járatot csak a következő esetekben töröljük:

– amennyiben az állami hatóságok törlik a tűzijáték programot;

– amennyiben az állami hatóságok megtiltják a hajózást;

– amennyiben hajóvezető úgy dönt, hogy az időjárási körülmények miatt utasok nem tartózkodhatnak a hajón;

– egyéb, az ÁSZF-ben meghatározott esetek.

Amennyiben fenti okok miatt a hajózást töröljük, az utasainkat sms-ben és emailen értesíteni fogjuk, nem szükséges erről külön érdeklődniük telefonon. A jelenlegi előrejelzés alapján azonban ezek egyike sem valószínű ma este, ezért mi gőzerővel készülődünk a közös tűzijáték nézésre a Dunáról. 

Ugyanakkor tekintettel a szokásosnál hűvösebb időjárásra, azoknak akik a nyitott fedélzeten szeretnének helyet foglalni javasoljuk, hogy hozzanak magukkal melegebb ruházatot is, mint pl. széldzseki, stb. A Dunán esténként a szokásos nyári meleg időszakban is valamelyest hűvösebb van mint a szárazföldön. Az utasok kényelme érdekében a hajoznijo.hu – ez alkalommal is – csak a hajó kapacitásának a felét használja ki ma este, így bőven jut hely a zárt fedélzeten is mindenkinek a rossz idő esetére, illetve amennyiben csak változtatnának néha a helyükön, ha túlságosan hidegre fordulna az idő.

Várjuk Önöket a fedélzeten!

hajoznijo.hu

A MET előrejelzése:

SZERDA:

– Délelőtt az északnyugati megyékben, a főváros környékén és az északi határszél közelében van esély néhány (nem heves) zivatar kialakulására.

– Délután a fővárostól északkeletre eső területeken, tehát az Északi-középhegység vidékén és az Észak-Alföldi régióban valószínű többfelé zivatar. Hozzájuk kísérőjelenségként leginkább felhőszakadás társulhat, de egy-egy helyen (elsősorban a Tiszántúl északi harmadán) átmenetileg viharos (70-80 km/h-t meghaladó) szél és jégeső is előfordulhat.

– Késő este főként a Tiszántúlon és nyugaton lehet néhány helyen zivatar.

FIGYELEM! Az előrejelzések bizonytalansága meglehetősen nagy az ünnepi rendezvények lebonyolítása szempontjából. A mostani számítások szerint a leírt időjárási események inkább helyi jellegűek lehetnek, rendszerbe fejlődött, nagy területet (egész megyéket, országrészeket) érintő viharok megjelenése nem valószínű. Tehát egy-egy adott helyen a fenti események bekövetkezésének valószínűsége alacsony, kizárni az említett területeken és időpontokban mégsem lehet őket.

Készült: 2014.08.19. 19:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

Leave a Reply