Hajójáratok szünetelése jégzajlás miatt – véget ért (01.14.)

Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a dunai jégzajlás miatt hajóink nem járnak. A hatóságok elrendelték a hajózási tilalmat. Nem tudjuk, hogy ez a helyzet meddig fog tartani, ezért a járatainkra továbbra is nyitva tartjuk a foglalásokat, a járatokat egy-két nappal előre töröljük. Az alábbiakban összeszedtük a leggyakoribb kérdéseiket:

Meddig tart a jégzajlás?

Sajnos ez nehezen jósolható meg. A jelenlegi jégzajlás például nem is annyira veszélyes, inkább a az esetleges másodlagos jégzajlás jelent komoly veszélyt. Ilyen esetben a hatóságok elrendelik a további zárlatot a hajók pedig telelő kikötőkbe vonulnak, még akkor is, ha a belváros partjairól nézve nem is tűnik veszélyesnek a jégzajlás. A másodlagos jégzajlás az, amikor a folyó egy jelentős területen befagy, egy jégdugó keletkezik, majd elindul. Ennek a valószínűségének a kiszámítása a „negatív hőösszeg” alapján történik: Budapesten a Duna befagyására ezt -150 Celsius fokban határozták meg a szakemberek heves intenzitású lehűlés esetén. Úgy számolják ki, hogy a napi középhőmérsékletek átlagát elkezdik összegezni attól a ponttól kezdve, amikor a pozitív átlagérték negatívba fordul. Befagyást eredményez például napi -15 fok átlaghőmérséklet 10 napon át. Számításaink szerint idén (sem) lesz teljes befagyás. A mostani jégzajlás azonban nem elsősorban a Dunáról indult, hanem a mellékfolyókról, azért is lepett meg mindenkit. Amilyen hirtelen megjelent a jég a Dunán, hasonlóan hirtelen el is tűnhet, legalábbis olyan mértékben, hogy ne veszélyeztesse a hajózást.

Mi történik a lefoglalt jegyeinkkel?

Amennyiben az Ön járatát töröltük, úgy azonnal emailt és sms-t kap tőlünk. Ezzel párhuzamosan a rendszerünk kiküld Önnek egy vouchert, amely egy nagyobb időablakot biztosít az újrafoglaláshoz.

Érdemes jövő hétre foglalnom?

Érdemes, hiszen nem veszít semmit. Ráadásul nem gondoljuk azt, hogy a jégzajlás sokáig elhúzódna. Az európai időjárási előrejelző modellekből mi inkább már a tavaszi árvizek miatt aggódunk.

Veszélyessé vált a hajózás?

Nem hajózunk ki, amennyiben valamit veszélyesnek tartunk. A jégzajlás első napján még kihajóztunk és senki nem volt veszélyben. A járatok leállításáról azonban még a hatósági intézkedések előtt döntöttünk, a hatóságok csak napokkal később rendelték el a hajózási zárlatot.

Én kupont vásároltam Önökhöz, ami január végén lejár, most elveszítem?

A partnereink által kibocsátott kuponok lejárati ideje arra vonatkozik, hogy meddig végezheti el nálunk a foglalást velük. Amennyiben Önnek van valamilyen kuponja, amely például január végén lejár, azzal nyugodtan foglalhat már a februári járatokra. A lényeg, hogy a lejárat előtt kell megérkeznie a foglalásának hozzánk.

Vélemény, hozzászólás?