Gellért-hegy

Gellert hill

Budapest szinte bármelyik pontjáról látható, 235m magasan tornyosuló Gellért hegy áttekinti a Duna Budapesti szakaszát.

A hegyen az I. és XI. kerület osztozik, névadója Szent Gellért püspük, aki a hegyről történől legurítása közben halt szörnyet.

Liberty bridge and Gellert hill Budapest Hungary

A 18. században a Gellért hegy lejtőit szőlőültetvények borították, a lábánál elterülő Tabán pedig Buda híres borkészítő-központja volt.

A Szabadság Szobor a hegy tetején tornyosul, ez talán Budapest legnagyobb látványossága. A 14 méter magas szobrot eredetilag Horthy Miklós rendelte így állítva emléket fiának, aki háborús balesetben hunyt el. Az oroszok megérkezését követően a női alak kezében látható propellert pálmaágra cserélték, így jelezve az ország nácik alól történő felszabadítását. (Persze a források szerint ez mindössze népszerű városi legenda.) A rendszerváltással egyidejűleg a szobor mellett álló vörös katona szobrát eltávolították.

A Citadella, a Szabadság szobor mögött található erőd, melyet a Habsburgot építtettek az 1848-1849 szabadságharc leverését követően. 1987-ben az Unesco a Gellért hegyet, a Duna két partjának valamint a Vár panorámájával a világörökség részévé nyilvánította. A Gellért hegy jelentő részét parkok foglalják el változtos élővilágot biztosítva kisebb emlősöknek, mókusoknak, denevéreknek és sünöknek.

A hajóúton ugyan megtekintheted a Gellért hegyet távolról, mégis javasoljuk, ha teheted személyesen is sétálj a hegy oldalában kialakított ösvényeken.

write a new Tripadvisor review on Portum Lines
hajoznijo FB page
  • Dock42 port
Foglalok