Budai Vár

a királyok otthona

A budai vár a magyar királyok történelmi vár és palotakomplexuma. A vár első formáját 1265-ben fejezték be, a helyet javarészt elfoglaló mai barokk palota 1749 és 1769 között készült.
A palota a Várhegy déli csücskén foglal helyet, melyet északról a Várnegyed határol, melyet főleg középkori, barokk és 19. századi házairól, termplomairól és középületeiről ismerhetsz.
A várhegy majdnem egy kilométer hosszű mészkő sík, amely 170 méterrel magasodik a Duna fölé. Itt található Budapest néhány legfontosabb középkori műemléke, számos múzeum valamint a Világörökségi helyszín. A Várhegy alatt 28 km hosszú barlanghálózat rejtőzik, melyet részben hőforrások alakítottak ki. A várfallal határolt terület két részt foglal magába: a történelmi lakónegyedet, ahol a köznép egykor élt valamint a Királyi Palotát. A várról ily formán elsőként említést IV. Béla tesz a 13. században, 1255-ben oklevelében már, mint megépített vár szerepel.
Főbb látványosságok: a vár, a Királyi Palota, a Nemzeti Galéria, Halászbástya, Mártyás templom, Budavári Labirintus és Sziklakórház.

hajoznijo FB page
  • Dock42 port
Foglalok