Lánchíd

és a hírhedt oroszlánok

A Széchenyi Lánchíd vagy röviden csak Lánchíd egy Dunán átívelő, Pestet és Budát összekötő függesztett híd. A hidat az angol William Tierney Clark tervezte, majd a skót Adam Clark építette, az első magyarországi állandó hídként. A híd megnyitására 1849-ben került sor.
A híd elnevezését itthoni megálmodójáról és támogatójáról, gróf Széchenyi Istvánról kapta, habár a fő támogató báró Sina György volt, aki ezért hídvám szedésére volt jogosult. A köznyelvben mégis inkább a Lánchíd elnevezés ismert, építésének idején a világ egyik modern csodájának számított.
A hídfőnél álló oroszlánokat kőből faragta Marschalkó János, dizájnjukban emlékeztetnek a Trafalgár tér bronz oroszlánjaira. 2001-ben Bessenyei Péter fejjel lefele repült át a Lánchíd alatt a Red Bull air race keretében, ezután a verseny állandó mutatványává vált ez az attrakció – amíg a verseny működött.
A hidat bemutatták az Én a kém (I Spy), Au Pair, The bridge is featured in I Spy, Au Pair, Walking with the Enemy és számos más filmben (akár inkognítóban, más név alatt). Természetesen klippekben is előfordul, így Katy Perry “Firework” c. klippjének elején látható.
Az elterjedt városi legenda esetén esőben a Lánchídat betolják az alagútba, természetesen ennek semmi alapja.
A híd az angliai Marlowban rendelkezik egy hasonló “felmenővel”, habár oroszlánok azt nem őrzik.

hajoznijo FB page
  • Dock42 port
Foglalok