Országház

Ez a hatalmas, Dunát uraló, neogót, eklektikus épület az Országház. Ezt a lenyűgöző épületet (bár talán sosem fejezték be) 22 éven át építették 1885 és 1905 között, azóta pedig Magyarország és a magyar főváros szimbóluma lett. Ez a világ harmadik legnagyobb parlamentje, a legnagyobb és legmagasabb magyar épület.
Az Országház épületének méretei impozánsak. A Dunával párhuzamosan futó szárny 268 méter hosszú, miközben legnagyobb szélessége 123 méter. Az égre meredő kupola magassága 96 méter. A beltéren 10 udvar található, 13 személy- és teherlift, 27 kapu, 29 lépcsőház, 691 szoba és majdnem 200 iroda.
Az épület különféle építészeti stílusok elemeit és motívumait egyesíti: a padló barokk, a homlokzat díszítése a gótikus építészet stílusjegyeit viseli, a mennyezet pedig reneszánsz elemeket hordoz.
A ház számos fontos feladattal rendelkezik: ez a törvényhozás otthona, őrzi a magyar Szent Koronát, 199 parlamenti képviselő, valamint közel 600 alkalmazott munkahelye. Jelenleg az épület a magyar miniszterelnök és kiszolgálószemélyzetének székhelye is.

write a new Tripadvisor review on Portum Lines
hajoznijo FB page
  • Dock42 port
Foglalok