Taxis csalások elkerülése

Taxis trükkök

Budapest általában biztonságosabb a turisták számára, mint a legtöbb nagyváros, de nem mentes a turistacsapdáktól. Talán manapság a leggyakoribb ilyen turistacsapda a taxis trükkök.
A budapesti taxik jellemzően sárgák és a hatóság által megállapított díjszabással működnek – legalábbis így kellene! A jelenlegi budapesti taxis díjszabás itt található. Alapvetően az utcán szabadúszókkal (független szolgáltató, freelancer) valamint taxis társaságok autóival találkozhatsz. A taxis társaságok autóin mindig megtalálható a társaság emblémája (valamint jellemzően az elérhetősége) és néha a “TAXI” jel is társasághoz tartozó, egyedi.
Minden autót taxaméterrel kell ellátni, amely minden pillanatban mutatja a fizetendő díjat. Továbbá minden egyes autó kell, hogy rendelkezzék bankkártyaolvasóval is.
A leggyakoribb taxis trükkök:
– a taxaméter az eltöltött időre/távolságra megállapított hatósági díjnál magasabb összeget mutat
– a taxis nem forintban, hanem egyéb pénzben ad visszajárót
– a taxis kerülővel (akár többel is) közelíti meg a célállomást
– a taxis nem használja a taxamétert, hanem fix árat mond

A legtöbb ismert turistaátverés turisták által kedvelt helyeken, vasútállomásokon, és turisták által kedvelt övezetekben történik. Az ismerté vált esetek inkább a független szolgáltatókhoz köthetőek, így a nagyobb taxitársaságok használata talán kisebb kockázatot hordoz.

  • #1 sz. TIPP : használj nagyobb taxitársaságot. A nagyobb Budapesti taxistársaságok jelenleg például a BOLT, FŐTAXI, 6×6 TAXI, CITY TAXI. Ezeken a taxikon a tetőn és az autó oldalán is megtalálható a társaság logoja valamint a díjszabás.
  • #2 sz. TIPP: NE FOGADJ EL taxit az utcán, főleg turisták által kedvelt zónákban. Gondoskodj magadnak taxiról akár telefonos rendeléssel akár a társaságok által biztosított applikációval. Ha hotelben, étteremben, stb. taxit kérnél akkor is ragaszkodj a nagyobb társaságok autóihoz. Különösen használj olyan taxis társaságot, ahol app is elérhető.
  • Mi hajóinkhoz, illetve budapesti tartózkodásodhoz a BOLT autóit ajánljuk. Amennyiben bármilyen probléma lenne az utazással a központot mindig elérheted és panaszt tehetsz. Az ajánlás független, ezért jutalékot nem kapunk.
  • #3 sz. TIPP: Soha ne utazz olyan autóval, amely megáll itt-ott üzletbe, stb. invitálva!
  • #4 sz. TIPP: Írd fel a taxis/taxi adatait, ha átverve érzed magad később panaszt tehet a BKK-nál illetve az üzemeltető cégnél!
  • #5 sz. TIPP: Fizess bankkártyával, ha átverve érzed magad később a kártyaüzemeltető segítséget nyújthat.
  • #6 sz. TIPP: A regisztrált taxik sárga rendszámmal rendelkeznek, miközben az autó jellemzően sárgára színezett. Ne használj olyan autót, amely ugyan sárga, de fehér rendszáma van!
write a new Tripadvisor review on Portum Lines
hajoznijo FB page
  • Dock42 port
Foglalok